Duo rolgordijnen gaan breder worden

Een duo rolgordijn 300 cm breed, het wordt werkelijkheid.

Tijdens de laatste grote beurzen in Europa en Azië stond het breed duo rolgordijn centraal.  De eerste stoffen waren slechts leverbaar op een breedte van 200 cm. Dat is al zeker 15 jaar geleden toen het gordijn zijn intrede deed en door de Zuid Koreaanse uitvinders werd gepresenteerd.

De oorspronkelijke duo gordijnen werden vaak in Azië geassembleerd en in containers verscheept naar Europa.  Zo zag je de kant en klare producten onder andere bij de Hema maar ook bij de Praxis onder de naam ‘Roljaloezie’. Het synoniem van Azië was destijds ‘Goedkoop’ en de rolgordijnen werden en worden vaak nog steeds zo goedkoop mogelijk geproduceerd.  Je ziet dat eigenlijk aan alles en dat is jammer.  Het komt de waarde van het product niet ten goede.

Knelpunten

Het allergrootste probleem in de weef breedte is de rechtheid van de banen in het stof. Omdat het stof afwisselend doorzichtig en ondoorzichtig is en dit in een lus voor het raam komt te hangen wordt elke afwijking qua rechtheid van de banen als het ware verdubbeld. Stel nu dat de banen 3 mm doorbuigen, dan zal dit als gordijn over de gehele breedte 6 mm zijn. Men noemt dit in vakjargon ‘Bow’.  Deze bow welke ontstaat na het weven tijdens de finish van het stof kon men lang niet goed onder controle krijgen. Met de nieuwste machines waarbij robots alles controleren en bijsturen lukt dit steeds beter en kan het stof ook breder worden.  Naast Bow is er nog Skew. De stroken zijn dan wel recht, maar als je ze dubbel op elkaar legt dienen de twee banen recht op elkaar gelegd te worden.  Er kan dan een afwijking naar links of rechts zijn. Als deze ernstig is zal het gordijn torderen of golven.

Grote breedtes komen er aan.

Je leest er in Nederland nog maar weinig over maar deze fabrikant/webwinkel is één van de leveranciers die deze breedte aanbieden. Doordat ze jaren ervaring met dit product hebben, gelden ze als een autoriteit in deze product klasse.