Elektrisch duo rolgordijn. Wat is mogelijk?

Uitgelicht: Duo rolgordijnen met motor.

Het duo rolgordijn kennen we inmiddels al  ruim een decennium lang.  In deze laatste 10 jaar is er veel aan dit product veranderd.  Home automatisering heeft immers haar intrede gedaan.  Met name in Vlaanderen wordt nieuwbouw vaak opgeleverd inclusief bedraad domotica systeem. Je kunt dan veel apparaten in huis centraal en op afstand bedienen.  Je wilt dat natuurlijk ook met je duo rolgordijnen doen. We hebben eens rond gekeken wat er zoal aangeboden wordt en we hebben één leverancier gevonden waar je naar hartelust kunt winkelen als het om een elektrisch duo rolgordijn gaat.

Elektrisch is een breed begrip.  Hoe vindt je in het woud van verschillende domotica systemen welk duo rolgordijn bij jouw systeem past.   Heb je een  bekabeld systeem dat schakelt met pulse ( de draad wordt kort onderbroken) dan  kun je het protocol van je domotica systeem omzeilen en een mini zender aansluiten die het geschakeld signaal omzet naar een draadloos signaal en naar de motor in het duo rolgordijn stuurt.

Duo rolgordijn met afstands bediening.

Hier is heel veel mogelijk. Je kunt hier een duo rolgordijn met afstandsbediening met verschillende typen motor kiezen.

Op accu

Dit rolgordijn kun je uitvoeren met een batterij motor waarvan de batterij en motor helemaal in de buis van het duo rolgordijn zijn weggewerkt.  Het opladen gebeurt via een micro usb aansluiting aan de zijkant. Opladen hoeft maar enkele keren per jaar. Het grote voordeel is dat je geen kabels nodg hebt.  Ook het bedienen gaat draadloos  met de afstandsbediening.

Buismotor 230V

Deze motor heeft twee draden en  wordt aangesloten op het net.  De bediening geschiedt helemaal draadloos met de afstandsbediening. Het voordeel is de extra kracht van 1,5 newton meter tegen 1,1 newton meter van de batterij motor, maar 1.1 is altijd nog heel sterk en rolgordijnen van 3 meter trekt deze probleemloos omhoog.

Bedienen met je bedraad domontica systeem

Een bedraad domotica systeem schakelt het duo rolgordijn door middel van draad onderbreking. Buismotor 230V met drie schakeldraden voor bekabelde domotica. Hiermee kun je ongeacht het merk deze motor schakelen.  Met name in Vlaanderen is deze optie veel gevraagd omdat daar alles bedraad wordt aangelgd.

Zo zie je dat er naast het samenstellen van het zichtbare deel van je duo rolgordijn ook elektrisch veel mogelijk is.  En het houdt nog niet op.

Bedienen via app en Amazon Alexa spraak assistent

Wil je overal waar internet is je  duo rolgordijn willen bedienen, dan kun je er een verbindings hub bijkopen.  Deze smart controller kan verbinding maken met de motor én je telefoon. Je haalt hiermee een mini krachtpatser in huis die veel van de gangbare domotica taken kan vervullen.  En dat geheel draadloos. Verder kun je de motor dan ook nog connecten met Amazon Alexa. Dan hoef je enkel nog een spraak commando te geven.